Ako sa v lete osviežiť pri počítači?

  • Musíte počas horúčav pracovať s počítačom?
  • Nemáte pri tom možnosť využiť klímu?
  • Našťastie existuje množstvo lacných spôsobov, ako sa ochladiť.
Ako sa ochladiť pri počítači.

Keď musíte pracovať za počítačom a vonku teplomer láme letné rekordy, častokrát pomôže iba klíma. Ak ju však nemáte, prácu Vám môžu spríjemniť rôzne zariadenia, ktoré vás udržia v pohode a vďaka ktorým bude teplo o čosi znesiteľnejšie. V tomto článku sa zoznámite s 10 rôznymi šikovnými vecičkami, ktoré vás ochladia.

Letné horúčavy dokážu znepríjemniť každoročne život mnohým ľuďom. Môže to priniesť ťažkosti od straty sústredenia na každodenné úlohy, až po úzkosť a iné zdravotné ťažkosti. Leto je tu a aj keď o pár týždňov pominie, nemusí to nutne znamenať, že nás čoskoro prestane umárať svojimi neznesiteľnými horúčavami.
Pozrieme sa preto na niekoľko skvelých a zaujímavých vychytávok a nástrojov, ktoré vám pomôžu prejsť teplým a úmorným letom a minimalizovať nepríjemnosti, či už sedíte doma pri počítači alebo relaxujete v parku a dokončujete úlohy na notebooku.

1. USB chladnička

Povedzme, že chcete uhasiť svoj smäd osviežujúcim studeným nápojom a z nejakého dôvodu sa vám nechce vstať a ísť až do kuchyne. USB chladničky sú prenosné mini nádoby určené na chladenie nápojov a nápojov v plechovkách priamo na vašom pracovnom stole. Bez batérií – sú napájané USB káblom, ktorý
jednoducho zasuniete do počítača, či už ide o počítače so systémom MAC alebo Windows. Nepotrebujete (v počítači) vôbec nič inštalovať. Navyše prichádzajú v rôznych pútavých štýloch. Veľmi lákavé a praktické, všakže? Na Amazone ho zvyčajne dostanete za približne 20,- až 40,- USD.

2. Digitálny ventilátor

Možno sa obávate toho, že klasický ventilátor vám v horúčave neprinesie želané ochladenie. Avšak aj bežný ventilátor môže vždy dobre poslúžiť vďaka svojmu prenosnému a kompaktnému dizajnu. Síce nevychladí celú miestnosť, no keď ho nasmerujete z malej vzdialenosti vašim smerom, zaručene si vychutnáte príjemný, jemný vánok. Nižšie nájdete prehľad niektorých typov týchto ventilátorov:
USB ventilátor: tieto USB ventilátory majú zvyčajne veľkosť vašej dlane a dobre sa hodia na váš stôl, kde používate počítač. V horúcom/vlhkom letnom dni vás dokážu dobre osviežiť. Stačí ho zapojiť do USB portu a hotovo! Užijete si príjemný vánok. Cenovo – napríklad na Amazone môžete nájsť slušný USB ventilátor za 8,- USD – 20,- USD, aj keď určite nájdete aj drahšie.
Ventilátor poháňaný batériou: ide v podstate o to isté s tým rozdielom, že vnútri je lítium-iónová batéria. Niektoré z týchto ventilátorov na batérie majú flexibilný statív, vďaka ktorému ich pripevníte k rôznym povrchom a predmetom s okrajmi a hranami. Ventilátor dobrej kvality je na Amazone bežne dostupný od 12,- do 30,- dolárov.
Handsfree ventilátor na krk: túto nabíjateľnú pomôcku si zavesíte priamo na váš krk a chladia vám tvár pomocou ventilátorov otočných o 360°. Viete si predstaviť, ako príjemne vás osviežia, keď dokončujete projekt na počítači, ak vezmete do úvahy, že ide s vami kedykoľvek a kamkoľvek sa pohnete alebo pokrútite hlavou? Kúpiť si ho môžete napríklad na Amazone za približne 8,- až 20,- dolárov.
Mini USB ventilátor: malé ventilátory s veľkým výkonom, ktorých použitie je veľmi jednoduché. V tomto type ventilátora sa malá odnímateľná čepeľ začne otáčať vždy, keď je pripojená k USB portu, ako je USB-čko vášho počítača alebo powerbanky. Možno si myslíte, že sa hodia tak maximálne na schladenie čaju alebo kávy. V neznesiteľný letný deň však aj jednoduchý mini USB ventilátor dokáže priniesť príjemný pocit chladu. Navyše sú dobrou voľbou, ak vám záleží na úspore energie. Snáď najnápadnejšie mini USB ventilátory sú farebné, flexibilné, silikónové ventilátory Xiaomi. Na eBay si ho viete zaobstarať za cenu v rozmedzí 8,-USD – 10,- USD.
USB ventilátor
Všetky tieto vecičky častokrát disponujú rôznymi prispôsobeniami a funkciami, ako napríklad flexibilita, stojany, rôzne úrovne vetra, či LED svetlá zobrazujúce teplotu a hodiny v reálnom čase.

3. Ventilátorová maska na tvár

Maska s ventilátormi! Geniálny gadget práve počas pandémie COVID-19! Bez ohľadu na to, či ste doma alebo na otvorenom priestranstve a riešite niečo na svojom notebooku alebo stolnom počítači, ventilátory tvárovej masky vás vždy príjemne osviežia. Fungujú tak, že nasajú teplý vzduch z pod masky do krytu masky, čím vám ochladia tvár. Toto však nie je jediná funkcia, ktorú ponúkajú. Samotný ventilátor je malý a vymeniteľný.
Nabíja sa pomocou USB kábla. Má čistiaci účinok, vďaka ktorému je vzduch, ktorý dýchate, zdravší, a preto je dýchanie pohodlnejšie. To je praktické na miestach, kde je znečistené, či prašné prostredie, alebo jednoducho tam, kde vás obťažujú rôzne zápachy. A súčasne sú tieto tvárové masky tiež dobrými respirátormi, čo sa dnes hodí viac ako inokedy.

4. Chill Puck – Chladiaci puk

Ide o malý, okrúhly a znovuzmraziteľný ľadový disk, vďaka ktorému zostanú vaše nápoje chladnejšie oveľa dlhšie. Jediné, čo musíte urobiť, je nechať ho 2-3 hodiny v mrazničke a potom naň umiestniť nádobu s nápojom. Dokonale sa hodí na akúkoľvek šálku alebo fľašu štandardnej veľkosti a zníži teplotu nápoja na približne 30 minút.

Chladiaci puk môže znížiť teplotu nápoja až o 10° C. Tento gadget príde vhod, najmä keď zabudnete, že máte vedľa seba nejaký čas svoj obľúbený nápoj, ktorý však vďaka Chill pucku nestratil svoju osviežujúcu teplotu. Aktuálne ho na chillpuck.com dostanete už za 1,99 USD.

5. Ľadový zábal

Ľadové zábaly sú gély primárne vytvorené na terapiu teplom alebo chladom, používané na hojenie zranení. Je to však aj účinný spôsob, ako sa schladiť počas času stráveného pri počítači za horúceho letného dňa. Podobne ako chladiace uteráky je vyrobený z high-tech materiálov a aktivuje sa skladovaním v chladničke alebo chvíľkovým namočením v studenej vode.

Dodávajú sa v rôznych typoch a veľkostiach pre rôzne časti tela. Stačí si len vybrať. Účinok je približne 30 minút. Možnosti nákupu a ďalšie informácie nájdete na stránke icewraps.com.

6. Embr Wave

Embr Wave je náramok, ktorý posúva chladenie na úplne inú úroveň. Vďaka nemu môžete ovládať svoju telesnú teplotu! Vytvorením prirodzenej odozvy priamo z mozgu okamžite ochladzuje alebo ohrieva vnútro vášho zápästia – podľa toho, čo si vyberiete – a prináša vášmu telu úžasný pocit. Tepelné receptory komunikujú so zvyškom tela prostredníctvom nervového systému.

Takto sa v podstate vami zvolená teplota dostane do celého tela. Úroveň teploty môžete ovládať aj pomocou mobilnej aplikácie s trvaním 5-60 minút. V závislosti od verzie náramku (Embr Wave 1 & 2) si ho teraz môžete zaobstarať za cenu 249 $ alebo 349 $ na embrlabs.com.

7. Ľadová vesta

Jej názov doslova vyjadruje to, čím je. Vesta, ktorú si oblečiete, aby ste sa v letných dňoch neprehriali. Ľadová vesta je vyrobená z niekoľkých odnímateľných mraziacich panelov, z ktorých každý obsahuje niekoľko kociek ľadu.
Viete si ju nasadiť aj pri práci s počítačom, aby ste sa poriadne schladili. Na Amazone môžete získať vysokokvalitné kúsky za približne 100 dolárov, aj keď nájdete aj verzie dostupné aj za nižšie ceny.
Keď sa budete nabudúce roztápať na stoličke a počas práce na počítači horieť od dusného počasia, možno vám naše tipy prídu vhod. Tieto praktické, väčšinou lacné zariadenia vám určite pomôžu. Osviežiť sa možno ktorýmkoľvek z uvedených spôsobov, hoci jeho intenzita sa môže líšiť. Od jednoduchého po sofistikovanejší dizajn a technológiu, od zmysluplného až po bláznivé. Tieto zaujímavé gadgety ponúkajú praktickú pomoc v boji s horúčavami počas horúcich letných dní.